woensdag 14 mei 2014

Tips tegen examenstress!

Iedereen kent het wel, je zit in je examenweek en je bent zo zenuwachtig en gestrest dat het allemaal niet zo goed wil lukken. Aangezien ik nu midden in mijn eindexamens zit, is dit een erg stressvolle week voor mij. Aangezien ik snel last heb van faalangst maak ik gebruik van verschillende 'tips' zodat de stress wat minder wordt. Dit helpt mij mijn examens beter te maken, en dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen! Hier lees je wat ik meestal doe!

(16) Likes | Tumblr
1. Kalmerend middel van A. Vogel.
Dit is eigenlijk wel het belangrijkste, vind ik. Ik heb een soort van kalmeringstabletten gekocht van A. Vogel (wel een natuurlijk middel, dus geen medicijnen!). Deze zorgen ervoor dat je rustig wordt en blijft, en voor mijn gevoel lijkt het wel alsof ik me erdoor niet druk kan maken. Bij mijn vorige tentamenweek heb ik het niet gebruikt en dat zag je terug in mijn resultaten, ik kreeg de ene blackout na de andere. Maar nu ik deze gebruik, gaat het stukken beter dus dit raad ik zeker aan! Het kost ongeveer tegen de €15,-. 

2. Zorg dat je goed bent voorbereid.
Als je weet dat je niet goed geleerd heb, is de kans dat je in de stress raakt groter. Bij een goede voorbereiding, is het makkelijker om jezelf rustig te houden. 'Ik heb goed geleerd, ik kan dit' geeft vaak al een geruststellend gevoel. 

3. Ga je werk niet nakijken.
Hoe moeilijk het ook is, en hoe graag je het ook wil, doe het niet. Je schiet er niets mee op, behalve dat je een rot gevoel krijgt als je het slecht gemaakt hebt. Dan kan het ook nog zijn dat je de rest ook nog slecht gaat maken, doordat je een slecht punt weet. Na de examens kun je dit natuurlijk doen, maar wat heb je er eigenlijk aan? De normering wordt namelijk pas de dag van de uitslag bepaald, dus veel wijzer wordt je er niet van. 


4. Zorg dat je goed slaapt.
Dit is ook een belangrijke, en ik vind het soms nogal moeilijk deze op te volgen. Veel rust is belangrijk, je moet namelijk wel een goede concentratie hebben. Omdat je ook snel moe bent na de examens, is het dus het slimst om vroeg te gaan slapen. Het doet wonderen! 


5. Maak oude eindexamens!
Als je een oud examen maakt, bijvoorbeeld van 2013, weet je hoe zo'n examen in elkaar zit en kom je niet snel voor verassingen te staan. Wat hierbij ook fijn is, is dat je weet hoe ver je zit. Haal je een 8 voor dat examen? Dan weet je dat je al een groot deel kent. Haal je een 4? Dan weet je dat je nog veel te doen hebt. 

6. Neem kleine pauzes tijdens de examens.
Je hebt meestal 2 of 3 klokuren voor een eindexamen, en voor de gemiddelde leerling is dat te veel. Daarom is het dus zeker mogelijk om even een klein momentje rust te pakken. Neem even een slokje water, eet wat (als je dit natuurlijk bij hebt), hou je ogen even van je blad af en denk aan iets wat je leuk vindt, maar wat niets met het examen te maken heeft. Dit geeft je hersenen ook even de mogelijkheid te pauzeren, waardoor je daarna weer beter verder kunt met je examen. 

Untitled

Dit zijn denk ik wel de dingen die ik het meeste gebruik en die me goed helpen. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben en ik wens jullie natuurlijk heel veel succes met jullie examens! 

Welke tips gebruik jij bij de eindexamens? 

1 opmerking:

  1. Wonderful post...I like your blog.^^
    Maybe follow each other on bloglovin?
    Let me know follow you then back.
    Lovely greets Nessa

    BeantwoordenVerwijderen